Det hemmelige museum

Oldager i stakkevis

I den ene sidebygning på Lundbygaard, bag en solid dør med hængelås, findes en af landets ældste, tilbageværende, private oldsagssamlinger. Samlingen er bevaret præcis, som da den blev lavet af Kammerherre Holger Collet, og viser hvordan museer så ud omkring 1880’erne.

Bernt Johan Collet fortæller om sin forfaders samling, at det var almindeligt at stable de mange fund ovenpå hinanden.
”Dengang satte man ikke lys og små skilte på en enkelt museumsgenstand. Næh, det handlede mere om at vise, at man havde gjort rigtig mange historiske fund.”

Jagttrofæer overvåger det hemmelige museum.

Stenøkser og knoglefund
Og der er i sandhed gjort mange fund.Samlingens udstillingsskabe er fyldte med stenøkser og knoglefund, der er fundet i Køng Mose, hvor der har været bosteder fra fx Maglemosekulturen (9000-6400 f.Kr.).

”Prøv at se hvad tusinde års udvikling har gjort ved stenøkserne,” siger Bernt Johan Collet og peger på et fyldt glasskab, hvor de nederste stenøkser er tydeligt grovere end de øverste bunker med nyere og langt mere forarbejdede økser.

Bernt Johan Collet åbner gerne skabe og skuffer og viser en daggert fra Holtug Kirkegård, en lårbensknogle, der er blevet brugt som en form for plov, en halskæde fra folkevandringstiden – og nogle enkelte af børnebørnenes strandfund, som også har fået plads i en glasmontre.

Alle de mange fund overvåges af kæmpe elsdyr-hoveder, som har fundet vej til museet, fordi Bernt Johan Collets hustru mente, at jagttrofæerne passede bedre her end i godsets dagligstue.

Museet åbnes for offentligheden hvert år på Grundlovsdag, hvor Bernt Johan Collet også holder et foredrag og viser rundt blandt oldsagerne i de historiske omgivelser. □

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2024-25