Børnenes præst i Gøngelandet

Historienørd med vægt på livets store glæder

”Jeg vil gerne være alles præst – i sær børnenes,” siger 32-årige Sarah Héléne Céline Schelde, der er ny præst i det pastorat, der dækker sognene Svinø, Køng, Lundby, Sværdborg, Bårse og Beldringe.

”Jeg er faldet godt til og har virkelig glædet mig til konfirmandforberedelserne – som på en måde er sæsonstart for en præst,” fortæller Sarah Schelde og minder om, at der er lagkagegudstjeneste den følgende søndag.

Sarah Schelde ser sit præstejob som en livsstil.

Som Børnenes præst er hun allerede engageret i aktiviteter omkring mere bevægelse for børn i lokalområdet og vandreture med historiefortællinger. Hun håber særligt at kunne gøre en forskel for børn og unge i trivselskrise.
”Der er så stor konkurrencementalitet, og man må helst ikke skille sig ud. Jeg forestiller mig, at børn og unge ind i mellem har brug for at kunne gå til nogen, der ikke har fordomme.”

Fra klassisk græsk til meningen med livet
Når Sarah Schelde forklarer præstevejen, starter den med hendes store passion:
”Jeg elsker historie og er en kæmpenørd,” griner hun og fortsætter, ”- og så startede jeg på klassisk græsk på Københavns Universitet, men droppede ud fordi jeg savnede noget mening med det hele.”

Meningsfuldheden fandt Sarah Schelde på teologistudiet, og som hun siger,
”- mennesker har behov for at søge nogle svar og for at være en del af en fortælling. Den mulighed giver kirken, synes jeg.”

Historie og vandrestier trækker
Sarah Schelde er oprindeligt fra København og i forbindelse med teologistudiet, boede hun en overgang i Schweitz, hvor naturen gav hende smag for at bo væk fra højhuse, trafik og beton. Så efter nogle afstikkere til Østofte og Rødbyhavn på Lolland, søgte hun stillingen i Gøngelandet, hvor afstanden til familie og venner i København er helt overkommelig, og hvor vandrestierne trækker, og historiske steder som Svinø Mindelund imødekommer hendes dybe interesse for blandt andet 2. verdenskrig.

Lyttende ører i delt pastorat
Sarah Schelde forklarer, at hun er fra de små årgange, så naturligt er der færre, der søgte ind på teologistudiet. Det giver præstemangel rundt omkring i landet, så man ser oftere, at pastorater bliver lagt sammen – som det også er tilfældet her i Gøngelandet, hvor der til gengæld nu er to præster til det noget større pastorat. Sarah Scheldes kollega er sognepræst Lars Foged, der holder til i præsteboligen i Bårse.
”Det er et privilegie at have en kollega tæt på og skønt med et arbejdsmæssigt fællesskab,” forklarer hun som en af årsagerne til, at hun landede her.

Præstegården i Sværdborg er embedsbolig for den nye præst.

Sarah Schelde bor i Sværdborg Præstegård og fortæller, at det daglige arbejdsliv består af alle de store begivenheder i menighedens liv. Samtaler om dåb, konfirmandundervisning, vielser, begravelser og efterbesøg, som hun lægger meget vægt på.
”Jeg ved godt, at præsten er en del af de helt store tidspunkter i livet,” siger hun og fortsætter, ”- og mit job er jo en livsstil, som jeg ikke kommer til at holde fri fra. Mine lyttende ører er altid klar.”

Det himmelske festmåltid
Selvom Sarah Schelde står til rådighed for menigheden og altid er præst, så har hun dog også tid til at nørde med sine interesser.
”Jeg vil gerne dueliggøre mig og har som regel gang i flere spændende bøger,” siger hun, og fortæller, at hun netop har fundet Politikens Danmarks- & Verdenshistorie på et antikvariat, og den glæder hun sig til at give sig i kast med.

Sarah Schelde i arbejdstøjet.

Hun har også planer om at melde sig ind i det lokale fitnesscenter, og så har hun en kæphest omkring det, hun kalder ”det ældste fællesskab”.
”De store glæder i livet handler jo om mad, sang og natur. Det vil jeg gerne bringe ind i lokalsamfundet. I kirken taler vi for eksempel om Det himmelske festmåltid, og det at spise, synge eller gå en tur sammen, det gør jo noget helt særligt for mennesker. Der håber jeg, at kunne gøre en forskel.” □

Pastoratet, som Sarah Schelde dækker sammen med en kollega.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2024-25