Den private glasmester

Håndværkeren bag de kendte kunstnere

I en ældre ejendom lidt udenfor Præstø finder man Danmarks dygtigste glashåndværker, Per Steen Hebsgaard, der har værksted, lager, udstilling og hjem på samme matrikel.

Per Hebsgaard i værkstedet i Præstø.

Selvom Per Hebsgaard er portrætteret i film og bøger og har en ultralang perlerække af udstillinger og restaureringer bag sig, så mødes man af venlig ydmyghed i omgivelser, der bærer tydeligt præg af hans håndværksmæssige faglighed og viden.

Farvet glas i store reoler, prototyper af restaureringer, skæremaskiner og -borde og en blyindfatningsmaskine fylder op – og så er det alligevel evnen til at skære nøjagtigt, han selv bringer på banen og tilfreds demonstrerer med to stykker buet glas skåret til i fri hånd, så de passer sammen med en kirurgisk præcision, som ingen kan gøre bedre.

Populær håndværker hos kendte kunstnere
Det er tydeligt, at Per Hebsgaard befinder sig i skæringspunktet mellem solidt håndværk og udsøgt kunst, hvor han har de udførende hænder på store kunstneres, ofte ikke-afprøvede og muligvis luftige, ideer. Per Hebsgaards faglige kunnen er kunstnerens redskab og sommetider endda også inspiration, fordi glas er et så skrøbeligt materiale, der kræver en solid håndværksviden.

Han nævner i flæng samarbejder med Per Kirkeby, Ursula Reuter Christiansen, Bjørn Nørgaard, Robert Jacobsen, Olafur Eliasson og tilføjer med et skævt smil, at kunstnerne vist altid har været glade for ham.
”Når der er travlt, står jeg op klokken fire om morgenen, og så bliver vi ved, til vi er færdige,” siger Per Hebsgaard som forklaring på de mange kunstneriske samarbejder, og han fortsætter, ”- og så har vi jo altid forsøgt at finde løsninger på de kreative ideer, selv de sværeste.”

Gamle og nye veje til glaskunst
Per Hebsgaard mestrer munkenes gamle middelaldermetoder til blyindfatning af kirkeruder og har med tiden selv udviklet nye teknikker til glasudsmykning. Han har realiseret kæmpe glasskulpturer, glasmalerier, mosaikker og støbte glasværker for kunstnere, der er kommet til ham med de mest umulige ideer.

Det tilbyggede trappetårn lavet i samarbejde med Robert Jacobsen.

I 2025 skal han lave en smuk glashimmel til Sdr. Omme Fængsel, med skyer der hænger fire meter oppe – for at undgå at nogle skulle se glasset som en vej ud af fængslet – og i løbet af hans karriere er et utal af kirkeruder blevet nænsomt restaureret. I udstillingen i hjemmets gamle stald hænger nogle eksempler på de tusinde glasfugle, som han hjalp Trondur Patursson med at lave til et firma, og der står rækkevis af blandt andet vaser og glasfade malet af Bjørn Nørgaard.

Livsværk på Holmegaard
Det er ikke hvem som helst, der har egen udstillingshal, men det har Per Hebsgaard på Holmegaard Værk. Her er et helt magasin fyldt med mere end 100 glasværker, som han har udført i samarbejde med de mest kendte kunstnere.
”Glasset kommer virkelig til sin ret i hallen,” siger han om udstillingen, der spænder over mange års virke.

Lysten driver værket i Præstø
Når man som Per Hebsgaard har hængt ud med Prins Henrik, kravlet på kirketage med Jørn Utzon, været gæsteforelæser på Stockholms Kunsthøjskole og Københavns Kunstakademi og er Ridder af Dannebrog for sit bidrag til dansk kultur og kunst, kan man godt få behov for at gemme sig for offentligheden.
”Vi er lidt private,” siger han om sig selv og hustruen Lisbeth og fortæller, ”- der var meget travlt med reparationer og restaureringer i København, hvor der skulle skaffes arbejde til de mange ansatte, der var i glarmesterfirmaet på det tidspunkt. Det var dyrt, så vi skulle ud af byen, hvis jeg skulle have mulighed for at arbejde mere med glaskunst som en hobby og af lyst. Efter lang tids søgen fandt vi stedet her i Præstø, der ligger godt i forhold til København – og så er her et godt værksted.”

Holdbarheden på glas
På det højloftede lager ved siden af værkstedet finder man blandt arbejdsmodeller og reoler med glas i mange farver, en klatrevæg, som familien underholder sig med. Og selvom Per Hebsgaard med stolthed fremviser et kunstværk, som et af børnebørnene har lavet, så har han ikke den store tiltro til, at nogle fra familien viderefører glashåndværket.
”De har travlt med andre ting,” siger Per Hebsgaard og fortæller også, at holdbarheden på glasarbejde er mindst 150 år, når det bliver gjort godt. Så mon ikke mange fremtidige generationer vil kunne nyde værkerne fra den absolut største indenfor sit fag. □

Egentlig var det planen, at der skulle laves en udstillingspark i Per Hebsgaards baghave i Præstø, men andre projekter kom på tværs, så nu er det kun få værker, der pryder stedet udendørs. Noget er egenproduceret og andet er gaver fra de mange kunstnerbekendtskaber.

Til gengæld er der fyldt op med glasværker og kunst alle steder indendørs – på værkstedet og i udstillingen i den gamle stald. På lageret finder man blandt andet modellen af trappetårnet og den håndlavede bagvæg med glasindsatser til hattebutikken i TV-serien Badehotellet. □

Om Per Steen Hebsgaard

Født i Thisted i 1948, yngste af ni børn.
Havde sans for farver og glas og kom som 15-årig i lære som glarmester.
Tog som svend til København og
dygtiggjorde sig hos forskellige firmaer, inden han startede egen virksomhed.
Fik stor interesse for kunst og gjorde en ihærdig indsats for at overtale kendte kunstnere til at begive sig ind i glaskun- stens verden – selvom han ikke ser sig selv som kunstner.
Har fået tilnavne som ”Doktor Glas” og ”Monsieur Hebsgaard” og har modtaget Dannebrogsordenen.

Se mere om Hebsgaard-samlingen på Holmegaard Værk:
www.museerne.dk/holmegaard-vaerk/
udstillinger/hebsgaard/


www.hebsgaard-glaskunst.dk

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2024-25