Nordeuropas største vildtbane

Jagthegn og cykelsti på tværs af Sydsjælland

Kong Christian den 4. er kendt for mange store bygningsværker i København – men det er ikke alle, der er opmærksomme på, at han i 1616 byggede Nordeuropas største vildtbane her i Gøngelandet. Vildtbanen var 400 km2 og indhegnet med omkring 15 km hegn, volde, grøfter og vandløb på tværs fra Dybsø Fjord til Præstø Fjord, hvor Sjælland er smallest.

Den grønne linje viser Vildtbanens oprindelige placering, og den røde linje viser cykelruten.

Vildtbanen var kongens jagtområde, hvor kronen havde eneret til jagt, og der blev gjort et stort stykke arbejde for at holde dyrene inde og krybskytterne ude. Vildtet havde gode vilkår i området med store skove og moser – og der var strenge straffe til dem, som forgreb sig på kongens vildt.

Adgangen til Vildtbanen foregik primært gennem leddet ved kroen i Tappernøje eller leddet ved Vildtbanekroen ved Dybsø Fjord, hvor kromændene havde opgaven med at passe leddene og sørge for at lukke til igen, så dyrene ikke slap ud.

Krigsfanger gravede grøfter
100 år efter var Vildtbanen ved at forfalde, og man begyndte en genopretning, hvor vildtbanehegnet blev rettet ud, og grøfterne blev gravet dybere.

Arbejdet skulle udføres af 200 svenske krigsfanger fra den store nordiske krig. Det var et større arbejde, der blev ramt af sygdomme, store tekniske vanskeligheder og desertører, men i 1718 var grøfterne gravet færdig.

De sidste rester af Vildtbanen
Vildtbanen blev afmærket med 16 granitsøjler med kongens navnetræk og bogstaverne VDBA WB (VorDingBorg Amts VildtBane), årstal og stenens nummer.

I 1770’erne blev Vildtbanen nedlagt og lodsejerne fjernede efterhånden voldene og fyldte grøfterne op. I dag er der ikke mange synlige rester tilbage af hverken grøfter eller volde. Dog kan man finde nogle af granitsøjlerne, som er blevet rykket lidt rundt på. □

Granitsøjle nummer 12 står ved Oremandsgaard.

På cykel langs kronens vildtbane

I dag er Vildtbanen en afmærket 15 kilometer lang cykelrute gennem noget af det mest kuperede landskab i Sydsjælland.

Oldtidsvejen ved Broskov er en af de bedst bevarede og mest solide af sin slags i Norden.

Hvis udgangspunktet er Dybsø Fjord, går cykelruten gennem landsbyerne Ring, Hammer, Hammer Torup, Broskov og Gl. Tappernøje til Præstø Fjord. Cykelruten er godt skiltet på små veje uden meget trafik.

Hvis man cykler på den rigtige årstid, kunne turen kaldes Honningruten på grund af de mange små udsalgssteder langs vejen. Turen går også forbi gårdbutikker med æg og grøntsager, men der er ingen traktørsteder, så maden skal medbringes. Madpakker kan nydes flere steder undervejs, hvor der er bænke. Passer det med en pause ved Broskov, er der afmærket en trampesti ad Oldtidsvejen – og det er en fin lille afstikker til fods ud til et moseområde med skålsten og borde-bænke med udsigt.

Ganske små omveje bringer cykelturen forbi Rema 1000 i Køng eller Blangslev, Bårse Brugs og Grønhøj Kiosken ved Dybsø Fjord, hvor der kan skaffes forsyninger til resten af turen. □

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2024-25