Marked i Gøngehøvdingens baghave

Mød Kulsoen, Kapellanen, Kaptajn Manheimer og Svend på Sydsjællands hyggeligste 1600-tals marked.

Hvert år i weekenden i uge 33 fyldes Lundbyparken op med håndværk- og madboder, musikanter, gøglere, kulsviere, lejesoldater, snaphaner og historiske personager i flotte, håndsyede dragter. Det er Foreningen Svend Gønge i samarbejde med Borgerforeningen i Lundby, der står bag Gøngemarkedet, og som hvert år samles i koordineringsgruppen og sy- og teatergrupper for at få styr på alle detaljer omkring Gøngemarkedet, der tiltrækker markedsgæster lang vejs fra. For eksempel kommer der besøgende fra både Sverige og Tyskland.

”Gøngemarkedet er meget mere end et hyggeligt og historisk marked,” fortæller Jens Hallqvist, formand for foreningen. ”Det er en vigtig begivenhed for hele lokalmiljøet og for os, der bor her i Gøngelandet. Fællesskabet omkring at skabe de historiske rammer og lære fortællingerne at kende betyder meget for mange af os, der har brugt mange vintermåneder på at skabe vores roller og kostumer.”

Fotograf: Jan Kurek.
Fotograf: Jan Kurek.
Jens Hallqvist byder velkommen til Gøngemarked.

Jens Hallqvist, der selv har rollen som den berejste Borgmester Hans Nansen, fortæller videre, at der bliver brugt tid på at øve rollespil undervejs på Gøngemarkedet, hvor der udspilles drabelige fægtekampe, afskydes kanoner og danses renæssancedans. ”Jeg ved også, at der både har været gønger på frierfødder, og at kapellanen måtte forstyrres i sin rafledyst med Kaptajn Manheimer for at give en kirkelig velsignelse til nogle lokale gønger, der havde fundet kærligheden.”

Faktaboks

Gøngemarkedet afholdes i Lundbyparken
19. og 20. august 2023.
Begge dage i tidsrummet 10-17.

Mere info om Gøngehøvdingen
og Gøngemarkedet på
www.svend-goenge.dk

Gøngehøvdingen (Svend Poulsen) levede cirka 1600- 1679 og deltog på dansk side i 1600-tallets svenskekrige. Svend Poulsen blev antageligt født i Gønge Herred i Skåne, som dengang var dansk grænseland til Sverige. Efter flere år i krigstjeneste organiserede Svend Poulsen en modstandsbevægelse i krigen mod svenskerne på Sydsjælland, og det er nok her, han opnåede sin berømmelse.
Kilde: Danmarkshistorien.dk

Efter sigende fik Svend Poulsen efter krigen gården Lundbygård som len, som han dog på grund af økonomiske vanskeligheder måtte forlade, hvorefter han flyttede ind i Lundby Gildehus. Rygtet siger, at Svend Poulsen både havde hang til spil og kvindfolk i sine sene år, og at der muligvis er en del efterkommere af Gøngehøvdingen på Lundby-egnen.

Foto: svend-goenge.dk

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2023