Fra Nørrebro til Kostræde Banker

Tilflytterfamilie skaber det gode børneliv på landet.

En ung københavnerfamilie skiftede for et par år siden en lille lejlighed og ladcyklen på Nørrebro ud med et idyllisk, rødt træhus omgivet af en kæmpestor have, som de fandt i Kostræde Banker i den nordlige ende af Vordingborg Kommune – nærmest ved et tilfælde.

Familien søgte efter et hus, der hverken krævede for meget istandsættelse eller satte dem økonomisk alt for hårdt i det. De drømte om at finde deres hjem i et landligt miljø og med bus- og togforbindelser og selvfølgelig børnehave og skole indenfor rækkevidde.
Ved kaffebordet i den hyggelige stue forklarer Louise Oxholm Bertelsen, der arbejder som sundhedsplejerske, om springet fra storbyen: ”Det var vigtigt for os at sørge for, at vores børn ikke skulle vokse op i en lille lejlighed, og vi ledte efter et sted, hvor vi kan skabe et godt familie- og børneliv med meget mere plads og tæt på naturen. Vi kendte ikke området, men da vi så huset, var vi helt solgte og kunne med det samme se os selv og mulighederne her.”

Henter hjælp i nabolaget
Udover Louise består familien af Søren Lundvall Danielsen, der er lærerstuderende og sønnerne Aske og Hans. ”Vi er ikke gør-det-selv mennesker, og den store have er også et nyt felt for os, der jo kommer fra en lejlighed med en lille altan og begrænset lys,” fortæller Søren. ”Men vi har oplevet, at når man først får slået hul på skallen, så er der så meget venlighed og hjælp at hente fra de mennesker, der bor her.”

Louise og Søren giver flere eksempler på, hvordan hjælpsomme naboer er kommet med bær og blomster og ikke mindst gode råd om at plante hæk og dyrke køkkenhave.

Have og natur prioriteres højt af familien.


Fester på en ny måde
Det sociale liv har ikke lidt skade, for selvom parret absolut kan bekræfte, at afstanden fra hovedstaden til Bankevejen er længere end den anden vej, så oplever de, at deres venner meget gerne kommer på besøg og ofte bliver i lidt længere tid.
”Når vi havde gæster før, var der jo grænser for, hvor længe vi havde lyst til at sidde klemt sammen i en lille stue uden ordentlig plads til, at børnene kunne lege. Det er noget helt andet her, hvor vi har masser af plads.”

Og så fortæller de om et mindre kulturchok, dengang de var til borgerforeningsfest i det lokale autoværksted, hvor der blev ”sejlet op ad åen” og danset rundt mellem stablerne af dæk. ”Den slags fester holder man jo ikke i København,” griner Søren og understreger, at det var en superhyggelig oplevelse, og at familien meget gerne tager del i lokale aktiviteter. For eksempel går drengene til sport i den lokale idrætsforening, hvor Søren også spiller tennis.

Louise er jobmæssigt rykket nærmere. I begyndelsen pendlede hun til København, men for nylig fik hun job som sundhedsplejerske i Vordingborg Kommune og fortæller, at der selvfølgelig er stor forskel på at flytte fra en stor arbejdsplads til en langt mindre, men at hun glæder sig over, at det også indenfor hendes felt i høj grad er muligt at finde job med spændende, faglige udfordringer.

På spørgsmålet om, hvad de savner fra Nørrebro, lyder det samstemmende, at det er muligheden for at kunne cykle til alt, men at naturen, huset, haven og alle de nye naboer rigeligt opvejer det savn. Som Søren siger, ”Man tror, man flytter længere væk fra alt. Men i virkeligheden kommer man meget tættere på andre mennesker.”

Klima på skemaet

Det røde træhus på Bankevejen emmer af børneliv, selvom Aske på fire fortæller, at man ”altså kun må hoppe i den ene sofa.” Samtidig sidder storebror Hans med ved bordet, og fortæller at i 0.-klasse, hvor han går, der har eleverne Klima på skoleskemaet, ”og det er spændende, for så kan man lære noget om, hvor vigtigt det er at passe på jorden.”

Naturen og udelivet er noget, som familien sætter stor pris på, og de udnytter enhver lejlighed til at bruge haven og lokalområdet. De asfalterede legepladser i København er udskiftet med eget legehus, rutsjebane og havetrampolin, og kontroltårnet på Avnø Naturcenter og nærliggende skove er tit målet for familiens udflugter.

Aske viser sit syngende skib.
Der er god plads til leg i det røde træhus på Bankevejen.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2023