Livsduelighed i sutsko

Dannelse og fællesskab på Lundby Efterskole

”Det kom som en overraskelse, at vi skal aflevere telefonen hver aften,” er efterskole-
eleverne Caroline og Christopher enige om.

”Men det har vi vænnet os til, og så får vi snakket sammen på værelserne i stedet for at være på mobilen hele tiden.”

Hvis man gerne vil udfolde sig musikalsk, så er Lundby Efterskole helt ideel. Musiklokalet er fyldt med alverdens instrumenter fra kontrabas til percussion-instrumenter, og begge elever giver gerne en prøve på det, de har arbejdet med indtil videre. Caroline spiller klaver og kunne lidt i forvejen og spiller nu i et band sammen med andre elever på Musiklinjen. Hun fortæller, at planen er at lave en koncert sidst på skoleåret, hvor efterskolen gerne vil invitere blandt andet lokalområdet med. Grundlovsdag på Lundby Efterskole er også en tradition, hvor musiklinjen spiller en stor rolle.

I den gamle maskinhal er efterskolen ved at indrette et træningscenter, hvor man hver dag kan finde Christopher, der går på SMS-linjen (Sport, Motion og Sundhed). Her står der bevægelse på en stor del af skemaet.
”Jeg fylder 18 næste år og vil gerne ind i Livgarden,” fortæller han.
”Så det er fedt, at man kan prøve forskellige idrætsgrene og forberede sig på de krav, der stilles til en værnepligtig.”

Caroline er elev på musiklinjen.
Christopher går på SMS-linjen.

Fra heste til e-sport
Udover Musik- og SMS-linjerne så er der en del hesteinteresserede elever på Lundby Efterskole. For nylig har efterskolen udvidet med en ny stald, hvor man kan have sin egen hest med. De 25 elever på Hestelinjen skiftes til at have staldvagt og får desuden undervisning i at passe hest og i grundridning, dressur og spring.

Er man ikke til heste, musik eller sport, så er der mulighed for at vælge Teater-, Medie- eller E-sportslinjen. Men selvom der er mange valgmuligheder, så er Lundby Efterskole absolut ikke en af de største efterskoler.
”Jeg synes, det er rart, at skolen ikke er så stor,” siger Caroline.
”Vi lærte lynhurtigt hinanden at kende, så vi kunne falde til.”

Høj trivsel og sen start
Skoleleder Emil Rolsted støtter op om, at mange vælger Lundby Efterskole, fordi de bliver ”forelskede i ånden, der er på denne her hyggelige og ikke-så-store skole.”

Han fortæller også, at efterskolen er meget opmærksom på trivsel, og fx opretter ”familier” til eleverne med en lærer tilknyttet, så alle får deres egen efterskole-familiegruppe.
”Og så går vi også op i, at efterskoleeleverne skal have de bedste forudsætninger for at få et godt skoleår, så vores skoledage starter altid først kl. 9,” siger han og forklarer den sene start med teenageres døgnrytme og større behov for søvn.
”Til gengæld er vores elever så meget mere motiverede for undervisning og andre efterskoleforpligtelser.”

Emil Rolsted kalder Lundby Efterskole for en Sutsko-skole, som betyder, at man i store træk kan færdes rundt på skolen og hos hinanden på værelserne uden at skulle udenfor.
”Selvfølgelig ikke hvis man skal i stalden eller bruge de andre udendørs faciliteter. Men det giver en stærk fællesskabsfølelse at kunne bo under samme tag.”

Skoleleder Emil Rolsted.

Synger med…
Skolelederen fortæller, at et skoleår på Lundby Efterskole giver nogle mere ansvarsfulde og ”dannede” unge mennesker, der har lært at begå sig sammen med andre og har fundet ud af, at alle mennesker er vigtige.
”Man tager ansvar i sin gruppe, lader de andre komme til og venter på hinanden. Man synger også med så at sige, så de andre ikke står og synger alene – selvom man ikke altid orker at synge,” giver han som eksempler på det, han kalder ”livsduelighed”. □

Faktaboks

Lundby Efterskole inviterer ind
Lundby Efterskole har i 2024 plads til 124 elever – og søgningen er stor, så der er venteliste fra efteråret 2023.

Skolelederen Emil Rolsted er ret ny på Lundby Efterskole, der i næsten 100 år har været landbrugsskole og i 2003 blev etableret som efterskole.

Skolelederen har et stærkt ønske om at invitere lokalområdet ind til efterskolens arrangementer, og han deler gladeligt kalenderen, som indeholder Røde Korsindsamling, julearrangementer, LAN-parties, musicals, Grundlovsdags-arrangementer og meget andet.

Find mere om Lundby Efterskole på
www.lundbyefterskole.dk og på
Facebook #lundbyefterskole
Hovedbygningen på Lundby Efterskole.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24