Mission Completed

Frokostordning på godset!

”Jeg er helt sikkert kommet 200 år for sent til godsejer-branchen,” griner August Hage. ”Der er nul jagt, og jeg fungerer mest som vicevært.”

Trods det, er den Statskundskabs-uddannede serieiværksætter efter cirka 10 år ved at forlige sig med tanken om at være 5. generations godsejer på Oremandsgaard, selv om han også kunne vælge at sætte mange andre titler på sig selv: entreprenør, direktør eller erhvervsmand.
”Godset var egentlig en ret sund virksomhed, da jeg overtog dagen efter, at jeg havde afsluttet mit speciale på Københavns Universitet. Hvis altså ikke det lige var, fordi der skulle finansieres et frilandsmuseum,” siger han med henvisning til den dyre vedligeholdelse af de smukke, gamle bygninger.
”Så målet blev at skabe en levende gård gennem samarbejder.”

August Friedenreich Hage
Oremandsgaard Gods

August Friedenreich Hage

  • Gift og har to små børn på to og seks år.
  • Kandidat i Statskundskab ved Københavns Universitet.
  • 5. generations godsejer på Oremandsgaard.
  • Iværksætter – bestyrelsesmedlem – ”Vicevært” på godset.
  • I sin fritid arrangerer August Hage, sammen med en stor gruppe frivillige musikentusiaster, den årlige Oremandsgaard Kammermusikfest, der er en af Danmarks ældste festivaler for moderne og klassisk kammermusik.

Mere liv på gården
”Vi er ret tæt på at drive nok forretning til at få egen frokostordning,” fortæller August Hage, mens han spiser en stående frokost, der dog i dag består af kopnudler.
”Da jeg startede, fandt jeg ud af, at det var et ensomt job at sidde på Godskontoret, mens alle andre var ude og køre traktor. Jeg sætter pris på at omgås andre, og så blev det simpelthen min mission at få stablet så meget aktivitet på benene, at det berettiger en frokostordning.”

Bygningerne på Oremandsgaard er som en del af planen i gang med at blive aktiveret. Den gamle hovedbygning er sat i stand til fest- og konferenceudlejning, og de renoverede lader rummer små erhvervsdrivende. Det er ikke helt let for August Hage at få talt sammen, hvor mange virksomheder og personer, der egentlig er tilknyttet stedet. Udover godsets egen drift er der destilleri, tapperi, arkitekter, tømrere, møbelpolstrere, kunstnere, en blomsterbonde og som det seneste skud på stammen en kødproducent, der er ved at bygge et kølerum i den gamle vejerhus. Det vrimler med nye planer og ideer, og selv om mange af ideerne – og helt sikkert en stor del af energien – kommer fra ham selv, så er det ikke hans virksomheder, der indtager de forskellige bygninger.

Fælles maskiner og transport
Fællesskabstanken gennemsyrer meget af det, August Hage fortæller om Oremandsgaard. Ikke kun når det gælder de mange små virksomheder, der har bosat sig i bygningerne. Det gælder også hans involvering i share farming, hvor der kan opnås bedre marginal udnyttelse af jorden, og hvor der er et kollektivt ejerskab af de dyre landbrugsmaskiner. I dag er Oremandsgaard førende på en række økologiske specialafgrøder, og det er faktisk på den baggrund, at der er blevet tid til at udvikle på resten af godset.
”Jeg forsøger at være den, der trækker folk hertil for at bo og arbejde, og så driver de deres forretning.” Godsets gamle boliger er beboet af folk, der ønsker at bo på landet, og at mange yngre familier har fundet vejen til Oremandsgaard ses blandt andet ved, at der ligger børnecykler rundt omkring på gårdspladsen.

Nærmest som i en bisætning får han fortalt, at der for resten er etableret en pasningsordning på Oremandsgaard, og at man er ved at arrangere fast fælleskørsel for skolebørnene.
”Hvis man regner på det, kan man spare omkring 21 dage per år på fælles transport,” fortæller han overbevisende, fordi han har haft gang i lommeregneren.
”Sådan er det jo på mange områder. Man kan spare enormt meget tid og mange omkostninger, og så får man en masse inspiration fra andre ved at gøre det fælles.”

De næste 10 år?
Hvordan fremtiden ser ud, ved den energiske godsejer ikke helt endnu.
”Den levende gård var visionen for 10 år siden,” siger han og funderer lidt over, hvad koden har været til, at det er lykkedes.
”Måske gælder det om at nå det helt rigtige niveau for hvor mange beboere, der skal være, og tilstrækkeligt med erhverv til, at der er kræfter og økonomi til at sætte ting i gang.”

Planen er ikke lagt for de næste 10 år, og ifølge August Hages kone er der midlertidigt projektstop.
”Men jeg drømmer om at lave en landsby her, og der skal i hvert fald mere liv i Gammel Oremandsgaard, som vi endnu ikke har haft tid til at gøre så meget ved.”

På vejen ud får August Hage også lige fortalt om et A.M.B.A.-projekt omkring turisme, bondemarkeder, muligheden for en autocamperplads og en energipark, som han pusler med.
”Nåh ja, jeg skal for resten også lige have lavet en rundspørge om det med frokostordningen,” siger han, inden han er videre med dagens opgaver som vicevært og godsejer. □

Kunst på gården Billedkunstneren Jakob Steen har boet en stor del af sit liv i Sydamerika og heraf endda halvanden måned i Costa Ricas jungle sammen med sin familie. I dag bor han og familien i den tidligere forvalterbolig på Oremandsgaard Gods. I den nyrenoverede fårestald har Jakob Steen indrettet et smukt, højloftet atelier med ovenlysvinduer, som han selv har sat i.
På Oremandsgaard har man et whiskyloft i stedet for vinkælder.
Den gamle, smukke rødbøg-allé, der fører fra godsets hovedbygning til … ingenting.
Faktaboks

Oremandsgaard Gods, der ligger lidt uden for Præstø, består af de to herregårde Ny og Gammel Oremandsgaard og omkring 864 ha jord. Der er knyttet ca. 20 udlejningsboliger og en lang række erhvervsdrivende til godset.

Oremandsgaard har en lang historie, der både involverer Svend Gønge og Svenskekrigene, nedbrændte bygninger, skibe til Ostindien og Guinea-kysten, og ikke mindst igennem tiderne et stort engagement i lokalområdet med gaver til Allerslev Kirke, grundlæggelse af et folkebibliotek og legater til godsets børn.

Godset var blandt de første i Danmark til at omlægge landbruget til økologi helt tilbage i 1977.

Se mere om Oremandsgaards mange
spændende aktiviteter på:
www.oremandsgaard.dk

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24