Kapellan og enlig far

Fortællingen om Grundtvig

En af Danmarkshistoriens helt store skikkelser, N.F.S. Grundtvig blev i 1783 født i Udby midt i Gøngelandet. Grundtvig var forfatter, teolog, digter, præst, skolemand, filosof, historiker, biskop, debattør og politiker … og en hel del mere i sit lange liv, hvor han satte et enormt aftryk på sin samtid og på eftertiden.

Kriser og kærlighed
Måske ved man godt, at Grundtvig stod bag salmen ”Sov sødt, Barnlille!”, og nogle vil også kende til hans tanker om et demokrati forankret i folkelighed og frihed til forskellighed. Men hvad har betydningen af fx Grundtvigs store kærlighedseventyr og de stærke kvinder i hans liv været? Hvordan har perioderne præget af store, personlige kriser og sindslidelser påvirket hans liv. Hvordan var han som far til sine fem børn – og hvordan håndterede han i en alder af 71 år at blive enlig far til en nyfødt søn?

Mindestuer med lang historie
Historien om Grundtvigs liv fortælles i Mindestuerne i Udby, hvor han voksede op i den stråtækte præstegård. Mindestuerne er snart 100 år gamle og har gennem tiderne haft besøgende lang vejs fra, der gerne ville vide mere om det menneske der, stadig i dag 240 år efter fødslen, påvirker vores demokrati, magt, kirke, uddannelse og kultur.

Kustode Dorrit Røtting fortæller om de besøgende hos Grundtvigs Mindestuer, der gerne kommer af historisk interesse eller for at holde hjernen frisk med et dannelsesforedrag, og som hun siger, ”Mindestuerne byder hjertensgerne velkommen til både små og store grupper, skoleklasser og busser med deltagere langvejs fra.”

Kustode Dorrit Røtting.

Helt tæt på historien
På turen rundt i Mindestuerne fortæller Dorrit Røtting historier og anekdoter om familiebilleder, Grundtvigs skrivepult, gaver fra kvinderne i hans liv, hans blækhus, den broderede kalot og udkastet – inklusive overstregninger og rettelser – til ”Dejlig er den himmel blå”.
Dorrit Røtting udpeger en kaktus i vinduet, der efter sigende er hjembragt fra en af Grundtvigs rejser til England og viser digtet, hvor Grundtvig beskriver forholdet til sine tre hustruer som henholdsvis søsterligt, moderligt og datterligt. Noget der, med nutidige briller på, kan få panderynkerne frem – men som nok gav god mening i datiden.

Kladden til ”Dejlig er den himmel blå”.

I øvrigt overbeviste den ene hustru Grundtvig om, at ”Grundmennesket er kvinden”.

Efter et besøg i Mindestuerne kan man gå en tur i Udby Have ad de små stier, over en bro, forbi en lille sø og måske sidde på bænken og nyde den historiske udsigt over landskabet. Man kan også kigge ind i Udby Kirke, hvor Grundtvig var kapellan-vikar for sin far i 1811-13. Hvis man gerne vil fortsætte i Grundtvigs fodspor, kan man finde mindestenen ved siden af Udby Kirke og besøge Præstø og Skibinge, hvor han var sognepræst i 1821, eller man kan lægge vejen forbi Nysø, hvor Grundvig også havde sin færden. □

Faktaboks

Grundvigs Mindestuer
Pasmergårdsvej 13, Udby
4750 Lundby

Der er åbent for grupper hele året
(minimum tre voksenbilletter).
Voksne kr. 40,-
Børn/studerende kr. 15,-

Kontakt Dorrit Røtting for en rundvisning:
Tlf. 60 48 58 20 – dorrit@adslhome.dk

www.oerslevkirke.dk/grundtvig-1
Grundtvigs Mindestuer i Udby.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24