Herfra kan man se Mælkevejen

Københavnere har skabt nyt liv på landet

Det var måske skæbnen, der bragte Jeanette Bendtsen og hendes mand Michael Reiler til Togårdsvej, ikke så langt fra Sallerup. Ingen af dem havde i hvert fald nogensinde hørt om stedet, da Michael ved et tilfælde for præcis fem år siden, læste en salgsannonce på ejendommen, hvor ejendomsmægleren absolut ikke lagde skjul på, at der var potentiale for forbedringer. De besluttede sig stort set på stedet for at købe håndværkertilbuddet, fordi de så muligheder i massevis i den dengang forfaldne gamle gård, der var omgivet af lader og jordbunker.

Plads til store ideer – inde og ude
Jeanette fortæller, at det egentlig ikke var meningen, at de skulle flytte fra deres byggeforeningshus i centrum af København. Gården skulle være en slags fritidsbolig, men så kom corona, ”og så føltes det jo bare så meget bedre at være på landet, hvor vi kunne gå og lægge planer og bygge.”

”Der var virkelig noget at gå i gang med,” siger Michael, der er habil handyman og alligevel understreger betydningen af at have fundet nogle dygtige, lokale håndværkere, som har taget sig af det, de ikke selv kunne klare. Der har været minigraver indenfor i hovedbygningen, der er blevet fuldstændig genopbygget, og i dag står og funkler. Den gamle kostald er sat i stand til et stort, aktivitetsrum med plads til veteranbil, bordtennis og basketkurv – og så bruger Jeanette, der er aktiv i Mødrehjælpen, rummet til at holde arrangementer, koncerter og fester. Næste projekt er karlekammeret, som skal være en lille gæstebolig.

Hvalpen Wilma stikker hovedet ud af hønsehuset.
Michael viser kalekammeret, der er næste projekt.

Udenfor er et brudt dræn blevet til en sø med frøer og fugle, og en ukrainsk gæst, der boede en periode hos Jeanette og Michael, da krigen brød ud, har bygget hønsehuset, prydet af skiltet ”Chicken Kiev”, som ligger midt i en nyplantet frugtplantage.

Venlige naboer og livet på landet
Det er tydeligt, at parret er befinder sig godt på deres fristed, og de fortæller, at de er fuldstændigt faldet for området og den tilgang, der er til livet på landet.
”Vores naboer er utrolig søde og har taget så godt i mod os,” fortæller Jeanette, ”…og hjælpsomheden er stor. For eksempel har vi jo ikke haft høns før, så der har vi måtte ind hos naboen for lige at få nogle tips.”

”Vi kommer nok aldrig til at flytte væk herfra,” siger Michael.
”Så det gælder om at sørge for, at det hele bliver, som vi vil have det, og at der bliver så lidt behov for vedligeholdelse som muligt senere.” Der er dog projekter nok til mange års arbejde endnu, for Jeanette pitcher mange nye ideer og foreslår ofte, at ”så kunne man også lige …”, og som regel griber Michael bolden og får sat skibene i søen.

Fra byliv til Mælkevejen
Selvom parret udstråler masser af energi og gå-på-mod, så understreger de begge to, at udover alle de rare mennesker, så er den fred og ro, der omgiver gården, en af de vigtigste årsager til, at de har valgt at tage det store spring fra byliv til landet. Som Michael siger, ”I København kan man næsten ikke se himlen. Her kan vi sidde og glo op på hele Mælkevejen.” □

Faktaboks

Jeanette Bendtsen er selvpensioneret efter næsten 39 år i detailhandlen.

Michael Reiler er softwareudvikler og driver sin egen konsulentvirksomhed.

De har to børn, Rasmus på 28 og Nana på 19, der begge bor i København.

De vigtigste dyr på gården er Bichon
havanais-hundene Luna og Wilma.
Laden er totalrenoveret.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24