Over stok og sten

En vandretur ad Fjord-til-Fjord stien

På det sted, hvor Sjælland er smallest, finder man den 29 kilometer lange Fjord-til-Fjord rute mellem Avnø Fjord ved Smålandshavet og Præstø Fjord ud til Østersøen.

Vandreruten er godt afmærket og går gennem varieret landskab: Fra spidsen af Avnø via Sallerup (hvor rygsækken kan tankes op hos købmanden) går turen igennem Køng Mose med alle kanalerne, videre gennem landsbyerne Sværdborg, Neble, Grumløse og Hastrup, langs grusgrave, åer og markskel mod Beldringe og derfra videre til Faksinge Skov og søerne, hvor havørnene svæver højt på himlen. Til slut passeres Nysø Gods, og man når frem til Præstø Havns caféer og iskiosk – og stranden, hvor der måske venter en dukkert (også muligt om vinteren). Går man afstikkerruterne, kan der tilføjes 35 km, der går forbi Lundby, Gl. Lundby og Udby.

Fjord-til-Fjord stien giver på en diset sensommerdag et malerisk indtryk af Gøngelandet med rigt dyreliv, sine steder uberørt natur og også med opdyrket landbrugsjord og de udgravede områder omkring grusgravene. Der er ikke mange steder undervejs, hvor man kan købe forsyninger, så sørg for at have med hjemmefra. Og vær også forberedt på, at selv om der er gode stier og skiltning det meste af ruten, så går nogle etaper gennem stubmarker og tidsler.
Se ruten på oversigtskortet i magasinet. God tur. □

Link til beskrivelse af hele Fjord-til-Fjord stien, finder du her.

Fjord-til-fjord stien går gennem smuk natur, over marker og forbi grusgrave.
Den gamle administrationsbygning i grusgraven ved Bårse.
I Faksinge-skoven er der gode vandrestier, men vær opmærksom på at ikke alle dele af ruten er lige tilgængelige.

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24