Vin fra Gøngelandets hjerte

Hobbyproducenter laver drømmevin

”Jeg drikker helst kun Barolo – det er kongernes vin,” kunne det godt lyde fra moderne vinsnobber.
De typer, som oven i købet også kunne tænkes at fyre en bredside af mod dansk vin, der af nogle stadig opfattes som det sureste sprøjt.


Og dem om det, for så er der mere af den gode, danske kvalitetsvin, som i stadig højere grad bliver produceret på erhvervsmæssige vingårde og af dygtige hobbyvinavlere.

Vinlaugets medlemmer: Hans Kristian Olsen, Erling Krohn, Egon Løvendahl og Bjarne Hansen. Foto: Erling Krohn.

Vikingevin
Faktisk er dansk vinproduktion slet ikke så ny, som vi måske forestiller os. Vikingerne dyrkede druer og fremstillede vin, og selvom det kolde klima har modarbejdet vinproduktionen i århundreder, så er der nu nye dyrkningsmetoder og druesorter, der sammen med stigende temperaturer, faktisk gør det muligt at
producere ikke bare hæderlig vin, men virkelig god, dansk vin.

Øko-vin fra Kviemarkens Vinlaug
I Kviemarken midt i Kostræde Banker står en velplejet øko-vinmark med 256 stokke. Her går de fire medlemmer af Kviemarkens Vinlaug og klipper planterne til. Det er en del af arbejdet, som selvfølgelig også består i at smage vinen til og vurdere de næste skridt.

Kviemarkens Vinlaug startede i 2008, hvor Egon Løvendahl plantede en mark med vinstokke. Lige præcis området i Kostræde Banker siges at være præget af et særlig mildt klimabælte med en anelse mindre frost end andre steder, og det er godt for vinproduktionen.

Kviemarkens Vinlaug består af Bjarne Hansen, Erling Krohn, Hans Kristian Olsen og Egon Løvendahl, og de fortæller ivrigt om de vine, de har produceret gennem årene. Nogle årgange har været fuldstændigt mindeværdige, andre har været mindre imponerende. ”Og sommetider retter vinen sig faktisk, når vi lader den ligge,” siger Bjarne Hansen.

Der produceres rosé, rød- og hvidvin i Kviemarken.

Høje forventninger
til de danske druer Kviemarkens Vinlaug fortæller, at de bedste, danske druesorter er Rondo, Lucia, Cabernet Cordis, Fønix, Bianca, Solaris og Johanitter.

Der er store forventninger til deres 2023 Rosé, der bliver flasket til maj. Druerne blev plukket i oktober, afstilket og kvistene blev håndsorteret fra, hvorefter druerne blev presset og hældt på tanke med gær. Efter nogle yderligere skridt og jævnlige prøvesmagninger er Kviemarkens Vinlaug indtil videre selv tilfredse med den kommende vin, der tegner godt.


Som hobbyproducenter må vinen ikke sælges, men det er heller ikke ambitionen – for som de fire siger: ”Vi producerer jo kun det, vi selv kan drikke. Der er slet ikke nok vin til at sælge af alligevel.”
… Og så er der lige det med smagen: De udsendte journalistiske medarbejdere fra Magasinet Gøngelandet var måske farvet lidt af de smukke omgivelser, men selv hvis man tager højde for herlighedsfaktorerne, så var det ikke mindre end en forrygende smagsprøve på dejlig, dansk vin fra Gøngelandets hjerte. □

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2024