De dansende øko-køer

Den årlige festdag på Salsbjerggård

Klokken slår 12 og forventningsfulde familier står klar ved indhegningerne på Salsbjerggård. Pludselig kommer en gigantisk flok køer dundrende fra staldene. Jorden sprøjter og store støvskyer rejser sig i kølvandet på den larmende, hoppende og dansende kvægflok. Efter en vinter indendørs er det blevet tid til at komme på græs – og det er et herligt syn at se de glade dyr komme ud.

Fra nær og fjern
På den årlige forårsdag, hvor øko-køerne bliver sluppet ud på græs efter en vinter i staldene, er der fest på Salsbjerggård i Sallerup. Familiebiler kommer kørende i en lind strøm fra det meste af Sjælland. Hvis ikke man har booket billetter i forvejen, så er man nødt til at vende næsen hjem uden at opleve køernes dans, for der er ”kun” plads til 5000 besøgende på gården.

Mange kommer fra hovedstadsområdet for at opleve livet på en moderne bondegård, og selv om der er mange gårde i hele landet, der lukker køerne ud på samme tid, så er Salsbjerggård det eneste sted på Sjælland, hvor man kan få fornøjelsen.

Gæstfri bondemand
På Salsbjerggård er det landmand Søren Madsen, der står i spidsen for den årlige begivenhed sammen med sit team på 15 ansatte, og ikke mindst de lokale frivillige fra idrætsforening og skole der står i salgsboderne.

Søren Madsen fortæller: ”Vi kan godt lide at vise gården frem, og vi har ofte besøg af skoler, virksomheder eller politikere. Det er en stor oplevelse for os, når vi hvert år får så mange gæster på besøg for at se vores køer komme på græs.”

Søren Madsen overtog Salsbjerggård fra sine forældre for 20 år siden, og han driver i dag et landbrug med ca. 850 hektar jord og omkring 880 malkekøer, der producerer i omegnen af 19.000 liter mælk om dagen.

Flere generationer på besøg
Udover de dansende køer så er der arrangeret et hav af andre oplevelser for gæsterne: Børnene boltrer sig på halmlegepladsen, graver efter guldkarameller i korngraven eller tumler på ”hoppekøerne”. Måske klapper de en kalv eller tager pedaltraktor-kørekort. Andre laver popcorn og skumfiduser over bål med de lokale spejdere, bygger et ormehus eller står i kø til ponytræk. Forældre og bedsteforældre slår sig ned rundt omkring med kaffe og kage.

Blandt de tilbagevendende gæster på Salsbjerggård er farfar Bent Jørgensen, der har sin søn Mikkel fra Næstved og barnebarnet Malte med. Bent Jørgensen er fra lokalområdet og husker, at da han var barn, ”…gik køerne på græs alle steder. Det ser man ikke længere i samme omfang. Men vi vil gerne vise Malte, hvor glade dyrene er for at komme ud i det fri.”

Drøvtyggere under åben himmel
Det er ikke kun for at lave en enkelt festlig dag ud af det, at køerne bliver lukket ud af staldene.

Efter en langsom tilvænning kommer køerne på græs hele døgnet i maj, hvor de går og tygger drøv. I juni og juli kælver de ude på græs, og kalve betyder mælk, så derefter er de på græs i dagtimerne mellem malkningerne. Øko-køerne bliver malket på Salsbjerggårds malkekarrusel, der har plads til 60 køer ad gangen. De kommer tilbage i stalden på fuld tid til november.

Øko-køerne stortrives på Salsbjerggård, – og det ses tydeligt, at det er veltilpasse kvæg, der lukkes ud på græs. □

Faktaboks

Søren Madsen er økologisk mælke-
producent – og den største på Sjælland.
I 2022 modtog Salsbjerggård Vordingborg Erhvervsforenings grønne pris for sin evne til at kombinere et traditionsbundet erhverv med den grønne omstilling og drive et bæredygtigt landbrug.

Følg med på Instagram: @salsbjerggaard

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2024