Kernesunde motionister

– løfter vægte i pedelbygningen

Den tidligere pedelbygning på Svend Gønge-skolen i Lundby var engang fyldt til bristepunktet med gamle skoleborde og vakkelvorne stole. Da en flok ildsjæle fik ideen at starte et træningscenter op, gik man i gang med at tømme huset, banke vægge ned og finde penge til at bygge op igen. Der skulle installeres moderne fitnessudstyr, engageres frivillige og uddannes instruktører.

P-dellens opstandelse fra støvet
Alt sammen mundede ud i det, der i dag er kendt som Fitnessforeningen P-dellen, der fejrer 10 års jubilæum til september, og som til hver en tid har haft mindst 200 medlemmer og cirka 20 frivillige, som bruger deres fritid på at hjælpe medlemmerne med træning. Navnet på fitnessforeningen opstod selvfølgelig i murbrokkerne og støvet af pedelboligen, og som en frivillig sagde: ”Det bliver jo også i P-dellen, man parkerer dellerne.”

Frivillige står bag det hele
Dorthe Irvold er formand for P-dellen og fitnessinstruktør, og fortæller: ”Her er alle nødvendige maskiner til all-round cardio- og styrketræning. Her plads til dem, der helst finder et ydertidspunkt, hvor de kan træne for sig selv – og dem, der mødes med venner og veninder for at få det sociale med. Mange foretrækker P-dellen, fordi det er let at komme afsted til træning, og man undgår lang transport.”
Der er stor forskel på et kommercielt fitnesscenter med høj musik og spejle overalt – og det lille foreningsfitness, der ligesom en idrætsforening drives af frivillige.

Alle fitnessinstruktørerne er uddannede og kan instruere og lave programmer til raske motionister. Nogle har taget ekstra kurser i seniorfitness, frivægtstræning eller inspiration til børne-fitness, og der bliver i det hele taget lagt vægt på, at de frivillige instruktører føler sig godt klædt på indenfor fitnesstræning.

Seniorer, børn og teens indtager fitness
Fitnessforeningen P-dellen har en ambition om at være et tilbud til det brede lokalsamfund. Man møder de fleste aldre og størrelser i P-dellen. Nogle er meget ambitiøse med træningen, hvor andre kommer, fordi det er praktisk eller hyggeligt.

Mange eftermiddage efter skoletid er luften tung, fordi de ældste elever fra Svend Gønge-skolen indtager træningscenteret, og så går snakken højt, mens der bliver hevet i vægtene. Og det er egentlig nogenlunde samme oplevelse, man kan få mandag formiddag, hvor seniorholdet, der i flere år har haft venteliste, indtager maskinerne og runder træningen af med kaffe og hjemmebag.

Onsdag aften træner Børne-Teen fitnisserne på hold, så de børn og teens, der måske ikke lige er til konkurrencepræget idræt, også har mulighed for at være en del af et hold. Også her er der venteliste, fordi håndbold- og fodboldspillere også er glade for fitness. Elisa fra Børne-Teen fitness fortæller, at
”- det er sjovt at træne med vennerne, lære maskinerne at kende og samtidig blive stærk!”

Bitten Van Der Weiden er instruktør på Børne-Teen fitness og fortæller, at trænergruppen består af otte frivillige, som hjælpes ad med børnenes træning.
”Hvis tiden var ubegrænset, kunne vi sagtens fylde flere hold med børn, der vil gå til fitness. Vi får alle sammen masser af god energi af holdet og glæder os over at give børnene mulighed for at komme ud og bevæge sig.”

Det vægtes højt, at børn og unge får et godt og sundt forhold til motion og lærer at lægge egne træningsprogrammer.

Fine besøg i P-dellen
I tidens løb har P-dellen haft besøg af sendevogne, lokalsprøjter og deltagere i reality-programmer. Og som medlem af Anti Doping Danmark skal det også nævnes, at der ind i mellem er besøg med dopingtjek i P-dellen. Heldigvis uden at have fundet andet end en masse kernesunde motionister.

”Vi er vældig stolte af alle de frivillige og af motionisterne, der træner i vores lille, lokale foreningsfitness,” slutter Dorthe Irvold, der for egen regning gætter på, at området må være det stærkeste lokalsamfund i kommunen. □

Faktaboks

Der er åbent hus i P-dellen i forbindelse med Lundby Kultur- & Familiefestival den 24. maj 2024.
P-dellen fejrer 10 års jubilæum i midten af september 2024.

Tilmelding og kontingenter:
www.p-dellen.dk

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2024