Istidslandskab og vilde dyr

Ivan Ingemansen er en af Gøngelandets fremmeste natureksperter og har været engageret i Danmarks Naturfredningsforening i Vordingborg i mere end 40 år. Ivan Ingemansen er freelance guide på Avnø Naturcenter og skriver desuden ”Ivans Natur – en blog om natur og naturture i Vordingborg, Danmark og verden.”

Israndslinjen ned igennem en del af Gøngelandet.

Gøngelandets landskab er stærkt præget af istiden. På tværs ned igennem Gøngelandet går israndslinjen lige tværs igennem Lundby. Her stoppede isen for 17-18.000 år siden. Isranden kunne være op til en kilometer høj. Al den is skulle jo smelte, og den dannede søer vest for israndslinjen, områder som vi i dag kender som Lundby og Køng Mose, samt Dybsø Fjord og Svinø Nor.

For omkring 2500 år siden steg havet, hvilket medførte, at Svinø og Avnø blev til øer. Ved afvanding af Svinø Nor og bygning af et dige ud til Dybsø Fjord blev både Avnø og Svinø igen landfast med Sjælland.

Mosernes dyreliv
Moserne blev dannet for ca. 8.500 år siden, og der var her et rigt dyre og fugleliv.

I nyere tid spærrede moserne for trafikken mellem Lundby og Køng, og først da Jernbanen i 1870 kom til Lundby, blev landevejen mellem Lundby og Køng etableret.

Man kan i dag dele området op i fire sektioner. Øst for israndslinjen har vi et morænelandskab. Lige vest for israndslinjen har vi det flade landbrugslandskab ved udtørringen af moserne. Lige vest for Køng ligger Kostræde Banker, som er en såkaldt kamebakke. Den er dannet, da der har været et hul i isen, hvortil vandet er løbet medbringende sand og grus. Da isen smeltede stod Banken tilbage. Derefter følger morænelandskabet på Svinø.

Denne del af Gøngelandet er udpræget landbrugsland. Som en del af Danmarks længste kystlinje er en del af Gøngelandets natur at finde langs vores kyster ved Dybsø Fjord og Avnø Fjord.

Fuglene over Gøngelandet
Ved Kostræde Banker findes et større vådområde med et rigt fugleliv. Ved det fredede Avnø findes et overdrevslandskab, som i forbindelse med Hylleholtene danner et større naturområde. Også her finder vi et rigt fugleliv og et paradis for vadefugle.

Stor biodiversitet
Ved en såkaldt bioblitz på Avnø har man fundet omkring 600 forskellige arter planter, dyr, fugle og insekter etc. – hvilket fortæller om en stor biodiversitet.

Man kan ofte tælle over 200 sæler på stenrevet i Avnø Fjord. Foto: Ivan Ingemansen

Også sælerne på stenrevet Avnø Fjord beriger Gøngelandets natur, og havørnen ses jævnligt derude. Ved natlige optællinger på Svinølandet har man konstateret, at her færdes mange rådyr, harer, ræve, fasaner og agerhøns.

Der findes en mindre skov ved Øbjerggaard, der hovedsagelig er bestående af løvtræer, og her har ravnen ynglet.

Ved Svend Gønge-skolen blev der i 2003 plantet skov, som i dag er vokset til med oprindelige danske træsorter.

Den etablerede sø i Bårse grusgrav er blevet en vigtig fuglelokalitet. Grågæssene yngler her, og forår og efterår raster der en masse gæs og ænder.

Ved Bårsesøerne er der etableret et spændende friluftsområde, som rummer flere sjældne planter. □

Mange gæs raster på søen i Bårse grusgrav. Her er det en masse blisgæs. Foto: Ivan Ingemansen
Havnørnen er en del af det rige dyreliv ved Dybsø Fjord. Foto: Ivan Ingemansen

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2024