Nøgne kvindekroppe og vin hos Matisse

Der bor en kunstner i Skibinge…

”Bare kig efter blyanten,” siger kunstmaler Merete Helbech Hansen, når hun skal forklare vejen til det lille, stråtækte bindingsværkshus fra 1777 i Skibinge lidt udenfor Præstø, hvor hun har boet i snart 30 år, og alligevel stadig af mange betragtes som københavner.

Der bor en kunstner ved blyanten i Skibinge.

”Når man ikke har gået i skole eller har flere generationers familie i nabolaget, så er man vel stadig en form for tilflytter,” griner hun, og forklarer at hun endte i Skibinge, fordi hun havde brug for et sted med luft og højt til himlen, hvor hun kan male på alt, hvad hun har lyst til – vægge, postkassen og de mange lærreder, der står og hænger alle steder i de små, hyggelige rum eller udenfor på murene – og dermed gør huset og den gamle have til hendes galleri og kreative verden.
”Altså, der er mange tomme søm på væggen,” siger hun.
”Folk kommer hele tiden og køber mine billeder, så der kommer jo nogle huller rundt omkring.”

Bindingsværk og croquis
Merete Helbech er vokset op i Nordsjælland og har altid tegnet – og yndlingsmotivet som barn var et bindingsværkshus med en lille sø foran. Hun holdt sin første udstilling som 8-årig og fik staffeli og lærreder som teenager.
”Senere lærte jeg ’the shit’ hos Ulrik Hoff, som var anerkendt kunstmaler og havde sin egen tegne- og malerskole,” fortæller hun.
”Og så lærte jeg at tegne croquis, som på mange måder er fulgt med i meget af det, jeg har lavet siden,” siger hun med henvisning til de mange malerier og tegninger af velformede kvindekroppe, som er blevet et varemærke for hendes kunst.

Der er mange billeder af kvindekroppe i stuen.

Inspiration udefra
Det er tydeligt, at kunsterhjemmet er centrum for en masse kreativ aktivitet, der trækker på inspiration udefra. Selv om Merete Helbech trives som en fisk i vandet i Skibinge, så er det vigtigt for hende, at det pulserende og kulturelle storbyliv er indenfor rækkevidde i København: ”Ind imellem har jeg brug for en tur i Det Ny Teater eller ud og opleve galopbanen i Klampenborg. Det sætter også gang i inspirationen, og selv om jeg er svær at imponere, så bliver jeg let begejstret, og med begejstring dukker der helt sikkert noget nyt op i hovedet.”

I stil med farvens mester
Hun springer til dengang, hun rejste til Vence i Sydfrankrig for at lære at male som farvens mester, Henri Matisse (1869-1954), lige der hvor han havde boet og arbejdet som kunstner.
”Jeg sov i hans seng og drak hans vin, og jeg lærte at male i samme stil som ham,” fortæller Merete Helbech, ”… og jeg blev fuldstændig vild med hans farver og de små detaljer i hans billeder, som undrer, men alligevel passer ind.”

Godt design og gode netværk
Begejstring, sans for æstetik og design skinner igennem, når hun sidder tilbagelænet i Ægget-stolen og fortæller om dengang, B&O ringede og bestilte nogle malerier.
”Ja, det hjælper jo med et godt netværk,” svarer hun på spørgsmålet om, hvorfor B&O netop ringede til hende.
”Og så kunne jeg få produceret nogle store billeder henover en påskeferie, som de åbenbart godt kunne lide og som passede ind i deres lidt retro-agtige stil.”

Her bor en kunstner
Den kælne stenbroskat Matisse blander sig gerne i fortællingen om at være kunstner på landet, og smyger sig om benene mens hun taler: ”Jeg havde jo aldrig havde haft mulighed for at bo som alene-mor i en villa i Nordsjælland. Så der er da mange fordele ved at føle sig godt tilpas og udfolde sine kunstneriske sider her på landet, hvor boligerne oven i købet er lidt billigere,” siger Merete Helbech, der har to, nu voksne, børn.
”For mig handler det meget om at være åben og tilstede her, og vise at folk er velkomne til at komme ind og kigge,” forklarer hun som endnu en grund til, at hun faldt så godt til, og tilføjer med et glimt i øjet: ”Og så fandt jeg ud af, at alle har små byggeprojekter kørende her på landet, så det er altid en god ide at have en lille sandbunke liggende for at lade som om, man er ved at bygge et eller andet.”
Merete Helbech Hansen fik det drømmehus i bindingsværk, hun tegnede som barn – dekoreret i helt egen stil og med blyanten udenfor som symbol på, at ”her bor en kunstner”. □

Faktaboks

Merete Helbech Hansen er bosiddende i Skibinge ved Præstø, hvor man efter aftale kan se nogle af de kreative værker.

Hun kan desuden følges på:

Facebook.com/meretehelbech
Instagram @meretehelbech

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Forår/Sommer 2024