Gærede frugt og bær

Egnsretten

Bevæger man sig rundt i det smukke landskab omkring Præstø Fjord, ser man mange, fine herregårde og godser. På Oremandsgaard, der blandt meget andet huser det første herregårdsdestilleri i Danmark, produceres gin, brandy og most på gamle Sydsjællandske æblesorter.

Og udover at folk fra området kommer kørende med lokalt dyrkede æbler, som byttes med gin, så baseres fremstillingen på Alfred Hage-æblet, der er opkaldt efter den nuværende ejers tipoldefar, så produktionen har masser af historie og lokalt i slæt.

Oremandsgaards solbærgin siges forresten at være skøn til julens ris a la mande.

På Lolland har man haft skikken med at servere æbleskiver med en sjat brændevin i midten i stedet for et æblestykke. Det gør æbleskiverne til en endnu mere lækker julespise for de voksne. På Oremandsgaard anbefaler men at sprøjte en god solbærgin ind i midten af æbleskiverne med en pipette for en moderne version af Svupsakkerne – og hvis man har forsøgt sig med Dybsø Solbærsnaps, så er det selvfølgelig den, der skal bruges.

En lokal avec

Dybsø Solbærsnaps

I årevis har vores nabo her ved Dybsø Fjord høstet enorme mængder store, saftige solbær fra buskene i køkkenhaven, og på nabovenlig vis er bærfyldte poser havnet i vores kummefryser. Men da der trods alt er begrænsninger på mængden af syltetøj, vores familie har kunne konsumere, begyndte vi et år at eksperimentere med solbærsnaps, som nu er blevet en fast bestanddel af den årlige vejfest, og ikke mindst er hjemmelavet solbærsnaps en ubrydelig tradition til familiens julefester.

Opskrift – Dybsø Solbærsnaps

500 gr rensede solbær
600 gr sukker
7 dl vodka uden smag

I 5-6-7 forhold overhældes solbærrene med sukker og vodka. Det hele får lov til at stå og trække i en spand med låg eller et kæmpestort syltetøjsglas, og hvis man ikke kan holde sig væk, så omryst i det mindste engang i mellem. Efter tre måneder sies det hele og hældes tilbage på vodka-
flaskerne. Vær varsom ved servering – smagen er farlig tæt på en lækker, smagfuld saftevand, men Dybsø Solbærsnaps er bestemt ikke for børn. □

Svupsakker

Æbleskiver fra Lolland

Opskrift – Svupsakker med solbærgin
eller Dybsø Solbærsnaps

250 gr mel
1 tsk natron
½ tsk fint salt
½ tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
1 spk sukker
Revet skal af 1 usprøjtet citron
½ liter kærnemælk
2 æg

Solbærgin
Smør til bagningen

Bland mel, natron, salt, kardemomme, kanel, ingefær, sukker og citronskal. Rør kærnemælken i lidt ad gangen. Pisk æggene let sammen og rør dem i dejen. Hæld dejen på en kande.

Varm en æbleskivepande op og hæld ca ½ tsk smør i hvert hul (det er lettest, hvis smørret er smeltet først). Fyld hurtigt hvert hul 3/4 op med dej.

Vend æbleskiverne/svupsakkerne med en strikkepind eller en gaffel, når de har dannet en nogenlunde fast underside. De vendes nogle gange, indtil farven er passende – ved medium varme tager det 4-5 minutter.

Svupsakkerne serveres helst med det samme. De kan evt. holdes lune i forvarmet ovn ved svag varme under bagningen af resten. Ved servering åbner man svupsakkerne på tallerkenen og hælder lidt solbærsnaps eller syltetøj i. Eller man kan forsøge sig med en pipette.

Velbekomme. Det siges, at æbleskiver aldrig bliver helt det samme igen, når man først har nydt denne version. □

Artiklen er fra Magasinet GØNGELANDET Efterår/Vinter 2023-24